Moara de Apa de la Ohaba - gustul painii autentice

Lângă Șinca Veche, la Ohaba, cea mai veche moara din Țara Făgărașului încă macină. Este o moară de apă care funcționează perfect în ciuda faptului că are mai mult de 130 de ani de activitate. Pietrele morii au fost aduse din Franța, în 1873 și nu au fost niciodată înlocuite.

Pentru turiștii care se abat prin această zonă a Țării Făgărașului, cu destinația Șinca Veche și complexul mănăstirii rupestre, o oprire la Moara de Apă de la Ohaba, completează experiența rusticului, a vieții satului așa cum se mai păstrează, în crâmpeie, din vechime. Cândva, toate satele din valea Șercăiței aveau moară. Datorită masivelor transformări aduse de invazia civilizației moderne, peste lumea satului, cele mai multe instalații țărănești din Țara Făgărașului s-au ruinat și, în cele din urmă, au dispărut. Fiindcă a supraviețuit mai mult de un secol, moara de la Ohaba, a fost supranumită și Moara cu Noroc.
Astăzi, chiar în curtea morii, există și pensiunea Moara cu Noroc, care emană și ea parfumul rustic al locului. Deși turismul local nu este deloc înfloritor, și aparent nimic special nu se găsește să capteze interesul vizitatorului, puteți fi plăcut surprinși de cele ce le puteți afla și descoperi la moara de apă din Ohaba.

Vechile mori de vânt sau de apă, vorbesc de vremuri când pâinea noastră avea un cu totul alt gust: mai natural, mai sănătos, mai puțin rafinat. Pâinea țăranului român frământată din făina grăunțelor, poartă pecetea organicului pierdut pentru cei mai mulți din locuitorii aglomerărilor urbane. Iar mecanismul și obiectele originale aflate în incinta morii de la Ohaba sporesc farmecul autentic al acestei instalații de epocă.

Totuși, puțini oameni își mai poartă sacul de grăunțe la moara de apă de la Ohaba, tocmai fiindcă lumea satului a sărăcit în păstrători de tradiții, în locuitori. În vechime, veneau care pline de grâne, astăzi, abia dacă mai vine un mușteriu să macine, o dată la două zile.

O posibilă piedică pentru vizitator este accesul îngreunat de dificultatea drumului care are mare nevoie de reabilitare și reparații. Totuși, cu puțină răbdare și determinare, vă puteți găsi calea spre acest colț uitat al Țării Făgărașului.

Și Moara cu Noroc are nevoie de restaurare, și fonduri se așteaptă pentru un astfel de proiect de amploare. Ca vestigiu al morăritului tradițional, moara de apă din Ohaba are valoare muzeală și istorică. Acesta rămâne motivul pentru care grupuri de turiști se abat prin sat, mai ales pe timpul verii.

Galerie de imagini

Feedback