Drumul dacilor si al romanilor

Drumul dacilor si romanilor

Drumul care urcă dinspre sat către munte, pe langa dealul Plesu de la Șinca Veche a fost în urmă cu 2.400 de ani un drum al dacilor și al romanilor. Acest drum făcea legătura între ținuturile de dincoace și de dincolo de munți, un drum care trecea prin zona de vamă de la Șinca Veche, loc numit: „Cuib de cuc“.

Drumul trece și pe lângă Peștera sfântă în care se poate să fi fost, inițial un templu dacic, pe lângă aşezarea dacică şi pe langă presupusul castru roman pană pe coama dealului, tipia de la Şinca Veche.

Sătenii spun că sub movila de pământ de pe marginea drumului, s-ar afla mormântul unui general roman. Dacă ne amintim cum își construiau potentații lumii antice, necropolele și cum arătau acestea și ne uităm la mărimea impresionantă a movilei de pământ, la forma sa alungită și la aspectul său artificial creat, ne putem gândi că această ipoteză are argumente.

Când veți veni la Șinca Veche vă invităm să faceți o plimbare pe acest drum vechi și nou, totodată. Să cugetați la daci și la romani și să vă bucurați de priveliștea deosebită deschisă spre Munții Făgărașului și de frumusețea locului.

Alte articole

  • Dacii si romanii

    Dacii si romanii

    Şinca Veche este unul din satele cu al cărui trecut se pot mândri, pe drept, locuitorii de astăzi. Dăruit de Dumnezeu cu ţarini pentru arat şi semănat, cu păşuni, ape de munte cristaline cu peşte şi păduri cu vânat bogat, locul a fost din vechime ales de om pentru o vieţuire paşnică. Chiar dacă prezenţa acestuia nu mai poate fi acum sesizată pentru epocile pietrei...

  • Cultura dacica la Sinca Veche

    Cultura dacica la Sinca Veche

    Când vine vorba de istoria neamului, românul poartă un loc aparte în suflet pentru străvechii daci, ai căror urmaşi suntem. Deşi formarea poporului român a fost strâns legată de dominaţia romană, strămutările de populaţie şi de efervescenţa etno-politică specifică mileniului I, d. Hr., noi cei de astăzi ne simţim legaţi istoric în primul rând de daci. Ale lor au fost minunatele pământuri înverzite, cetăţile cu zidul de piatră nefasonat (celebrul murus dacicus), aşezările pe vârfuri de coline şi pe crestele munţilor, precum şi credinţa în nemurirea sufletului şi într-o unică divinitate, Zalmoxis.

  • Sinca Veche, un coltisor de rai

    Sinca Veche, un coltisor de rai

    Pe drumul ce duce la Şinca Veche, o panoramă minunată se arată ochiului: dealuri verzi, păduri luminoase de fag, creasta stâncoasă a Făgăraşului, case pitoreşti, livezi roditoare... un colţ de rai! Cu adevărat se simte răsplătit turistul să treacă prin aceste locuri, să-şi clătească privirea şi să-şi liniştească mintea. Dar de ce ar fi dealul Pleşu atât de special încât să merite numele de „colţişor de rai”?

Galerie de imagini

Feedback