Un popas pentru suflet

Asezamantul Sinca Veche

Aşezământul Şinca Veche se întinde pe dealul Plesu, langa satul Sinca Veche. Vizitând acest loc veți vedea o rămășiță străbună - peștera cu două bisericuțe ortodoxe. Această mănăstire rupestră a fost poate cândva, pe vremea dacilor, un templu unde strămoșii noştri se rugau și aduceau jertfe. Cândva, mai târziu, în depănarea istoriei neamului, urmașii urmașilor dacilor au scobit cu ciocanul și cu dalta două bisericuțe ortodoxe, ca să țină candela credinței ortodoxe aprinsă, ca să ne fie nouă pildă de slujire și jertfire. 

Proiectul arhitectural de amenajare al bisericilor rupestre si al întregului deal este unic în România.  Prin acest proiect sunt sporite ecologica şi valorile tradiţionale al locului. Pe o structură de lemn se va pune o pătura de iarbă care va îmbraca grota, așa ca și cum nu s-ar fi năruit nimic, așa ca și cum peștera ar fi din nou întreagă. Acest proiect realizat de echipa arhitectului Șerban Sturdza și aprobat de Ministerul Culturii și Cultelor, a fost prezentat cu succes în anul 2008, la Bienala de arhitectură de la Veneția.

Urcând pe poteci, în vârful dealului, veți descoperi schitul „Sfântul Nectarie“.  Este așezat pe tipia  Șinca Veche, într-un peisaj mirific, care face corp comun cu Munții Făgărașului către care privește și cu care vorbește prin sunetul clopotului și prin bătăile inimii lemnului din toacă.

În plimbarea de la Şinca Veche mai puteti vedea troița închinată sfinților călugări nevoitori de la Șinca Veche, la piciorul căreia se află icoana în piatră a Maicii Domnului și lumânărarul. Veți fi atrași de bordeiul acoperit cu iarbă şi va veți potoli setea de la izvorul care iese din stâncă și curge în cascadă, formând căderi care ne încântă auzul cu susurul lor și băltiri de apă în care ne odihnim privirea. Veți putea zăbovi la vatra monoliților, vatra vechilor chilii, o vatră străbună și sfântă, unică în România, un loc ce te predispune la meditație și reflexie, la cugetare și rugăciune. 

Veți căuta desigur așezarea dacică din secolul III-IV î Hr., veți căuta castrul roman și veți dori să mergeți pe drumul dacilor și al romanilor.

Alte articole

  • Popas pentru suflet

    Popas pentru suflet

    Fie că trăieşte în jungla oraşului, fie că vieţuieşte în mai paşnica lume a satului, omul de pretutindeni simte nevoia să se raporteze constant la divinitate, la religie, la spirit. Chiar dacă poate nu recunoaşte chemarea sufletului drept ceea ce este, şi poate nu îşi formulează mari probleme existenţiale fiecare individ este angajat într-o formă de căutare mai simplă sau mai complexă. Ca parte din această mare căutare ce defineşte viaţa în cel mai larg sens al ei, mulţi oameni vin iarăşi şi iarăşi la Şinca Veche.

  • Vatra Monolitilor

    Vatra Monolitilor

    Mergând agale pe poteca ce urcă lin pe lângă peșteră și pe sub poala pieptului de stâncă, ajungi într-un loc în care sunt aglomerate faţă către faţă, pietre mari cât bordeiul ţărănesc de altădată. Gândul te duce la pietrele care cresc de la sine -  trovanții. Acestea sunt niște forme de relief caracterizate prin acumulări de nisip și prin niște stratificări de gresii...

  • Bisericile rupestre

    Bisericile rupestre

    Oamenii veneau și vin la Sinca Veche în principal pentru Mănăstirea rupestră din dealul Pleșu, pentru taina și încărcătura spirituală deosebită a acestui loc, pentru multele legende, mituri și povești care se leagă de această grotă. În inima dealului s-au scobit în piatră două bisericuțe ortodoxe alăturate, care au o turlă unică, sfredelită prin carnea pietrei, turlă zveltă, a cărei existență nici nu se bănuiește de afară. Aceasta turlă face o legătură de taină între cer și pământ.

Galerie de imagini

Feedback