Legenda lunii februarie (Sf. Casian) - an bisect sau nu

Sf. Casian_115De când și-a ridicat omul ochii spre cer, s-a minunat de frumusețea și măreția universului, dar mai ales de înțelepciunea Creatorului care le-a rânduit toate, după legi precise. Urmărind mersul stelelor, creșterea și descreșterea lunii și soarelui pe cer, omul a observat cicluri repetitive, similitudini și fenomene ce se succed cu regularitate.Astfel au fost create primele calendare, și de-a lungul secolelor oamenii nu au încetat să le îmbunătățească. Strămoșii noștri daci foloseau un calendar solar, orientându-se după marile fenomene astronomice: cele două solstiții (de vară și de iarnă) și cele două echinocții (de primăvară și de toamnă).
Templele dacice precum Templul Ursitelor, cel ce va deveni ulterior mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, sau marile sanctuare de la Racoș și Sarmisegetuza Regia (pe Grădiștea Muncelului) deveneau centre de închinare și ritual cu prilejul transformărilor astronomice.

Deși strămoșii noștri nu se închinau soarelui, astrul zilei erau considerat un simbol al divinității și al vieții veșnice pentru suflet. Doar marile ritualuri de trecere de la un anotimp la altul erau sărbătorite cu amploare, căci soarele dicta ritmurile anotimpurilor precum și specificul ocupațiilor Sf. Casian_300comunităților străvechi.

De altfel succesiunea anotimpurilor continuă să conducă viața oamenilor ce-și câștigă existența prin muncile agricole sau păstorit. Calendarul pe care îl folosim astăzi rămâne cel mai apropiat de cel folosit de cel al vechilor egipteni care acum câteva mii de ani au făcut observații astronomice atât de precise.

O rotație completă a pământului în jurul soarelui durează 365 zile și aproximativ 6 ore. Pentru a păstra o cât mai mare precizie a calendarului, la fiecare patru ani se mai adaugă o zi anului, în luna februarie, care astfel în loc de 28 de zile are 29.

Pe 29 februarie, sunt prăznuiți de Biserica noastră sfinții Ioan Casian și Gherman, amândoi născuți în nordul Dobrogei, din părinți proto-români ce au primit creștinismul de la Sf. Apostol Andrei și de la ucenicii săi.

Ambii sfinți au fost hirotoniți preoți de Sf. Ioan Gură de Aur și s-au remarcat printr-o remarcabilă viață ascetică în pustia Egiptului precum și prin scrierea vieții sfinților nevoitori în acea parte de lume.

Schimbările calendarului care s-au săvârșit de-a lungul anilor au provocat numeroase tulburări și neînțelegeri chiar în sânul Bisericii, căci corecțiile calendarului s-au dovedit absolut necesare de-a lungul secolelor.

În prezent, toate sărbătorile religioase sunt stabilite după calendarul nou, adoptat la începutul secolului al XX-lea, de majoritatea bisericilor ortodoxe.

 

Sursa foto:

http://ro.orthodoxwiki.org/Gherman_din_Dobrogea
http://romanianhistoryandculture.webs.com/dacianarchitecture.htm

Galerie de imagini

Feedback